Ce este de fapt lycra? Afla totul despre acest material si proprietatile sale
Oricine poate sa recunoasca lycra - cand ne gandim la acest material facem de fapt referire la orice tip de material textil care are un plus de elasticitate. Nu este insa vorba doar de costume de baie sau de gimnastica, dresuri sau colanti. Datorita proprietatilor pe care le detine, lycra este un material intrebuintat la scara larga pentru articole vestimentare din cele mai diverse.
Lycra - de la inceputuri si pana in prezent
Lycra este de fapt denumirea elastanului. Este recunoscuta pentru proprietatea elasticitatii sporite si a fost inventata in anul 1958 de chimistul Joseph Shivers in laboratoarele companiei DuPont. Compania producatoare a inregistrat ulterior marca Lycra si in acest fel fibra a devenit cunoscuta publicului larg sub aceasta denumire care s-a pastrat pana astazi. Aceasta fibra a venit ca o veritabila salvare cu privire la cererea publicului, oferind elasticitate, dar si forta de revenire tesaturilor si tricoturilor in componenta carora intra.
Materialele care includ fibre de lycra pot sa amelioreze tinutele, oferind in acelasi timp confort si diminuand sifonabilitatea hainelor. Nu e de mirare faptul ca popularitatea acestor fibre a crescut in mod constant, o perioada de varf fiind cea a anilor ’90, in care lycra a atins recorduri in utilizare la nivel mondial in industria vestimentara.
Si in prezent lycra cunoaste o utilizare la scara larga, datorita proprietatilor prezentate de aceasta fibra care a revolutionat tot ceea ce tine de vestimentatie inca de la descoperirea sa.
Proprietati si avantaje prezentate de fibrele lycra
Compatibilitate cu alte fibre si materiale
Despre lycra trebuie cunoscut un fapt: natura sa elastica face ca fibra sa nu poata fi utilizata in proportie de 100% pentru realizarea de articole vestimentare. In combinatii cu alte materiale si tesaturi poate sa ofere insa exact ceea ce isi doresc designerii sau cei care vor purta in cele din urma creatiile acestora: confort, sustinere, materiale care revin la forma initiala si care pot sa mascheze in unele cazuri micile imperfectiuni.
Lycra poate fi combinata atat cu fire naturale, cat si sintetice, in proportii diverse, de la 2% si pana la 40% din compozitia totala a tesaturii.
Material elastic, deci un plus de confort
Fibra sintetica cunoscuta sub numele de lycra prezinta proprietatea de rezistenta la intindere de 4 pana la 7 ori fata de lungimea sa initiala, asigurand si revenirea materialului la aceeasi forma odata ce este indepartata forta exterioara.
Prin aceasta proprietate de baza, articolele vestimentare realizate din lycra pot sa se muleze fara probleme pe orice tip de corp, fara a provoca vreun disconfort, ci dimpotriva. Fibra a devenit astfel solutia perfecta atunci cand vine vorba de realizarea dresurilor si a ciorapilor, costumelor de baie, a celor pentru gimnastica, inot, ciclism, etc.
Proprietati antibacteriene
Lycra poate sa diminueze rata de dezvoltare a bacteriilor la nivelul pielii, prin faptul ca nu favorizeaza pastrarea umiditatii, a transpiratiei si apei la nivelul acesteia. Se reduce astfel considerabil riscul de aparitie a diverselor afectiuni precum iritatii sau infectii ale pielii.
Absoarbe umiditatea si se usuca rapid
Este cunoscut despre articolele vestimentare ce au in componenta fibre sintetice precum lycra, faptul ca acestea absorb rapid transpiratia si ca se usuca rapid, lasand astfel pielea uscata. O astfel de proprietate are ca rezultat direct o respiratie mai buna a pielii, intrucat cantitatea de transpiratie este absorbita de materialul care se usuca in scurt timp, eliminand acea senzatie atat de putin confortabila de piele umeda.
Material rezistent, material durabil
In crearea acestei fibre s-a avut in vedere obtinerea unei alternative la cauciuc. Rezultatul obtinut a fost mai mult decat multumitor: lycra prezinta o elasticitate care ii confera in acelasi timp si o rezistenta deosebita.
Protectie la razele UV
Textura densa a materialelor care includ lycra le transforma in veritabile protectii impotriva razelor UV. Trebuie cunoscut insa un fapt: aceasta protectie este cu atat diminuata, cu cat materialul in cauza este mai intins, mai rarit atunci cand este fortat sau purtat pentru o perioada indelungata.
Se comporta foarte bine la vopsire
Fibra sintetica de lycra poate fi vopsita fara probleme, compozitia acesteia permitand acest lucru si asigurand in acelasi timp o fixare foarte buna a culorilor. Atat designerii, cat si cei care ajung sa le poarte creatiile beneficiaza astfel de posibilitatea de a personaliza orice material pentru a se potrivi cu orice preferinte.
Cu toate aceste proprietati si avantaje, cu siguranta lycra va ramane in topul preferintelor pentru realizarea de piese vestimentare care nu se sifoneaza, care se comporta foarte bine la purtare si care pot sa ajute prin faptul ca elasticitatea materialului permite si celor care vor sa mascheze mici defecte sa poata face acest lucru fara probleme.