Cum să-ți construiești o garderobă inteligentă?
Capsule wardrobe sau garderoba-capsulă e un termen care pare nou pentru mulți, dar de fapt a fost folosit prima dată în anii 70, adică în urmă cu mai bine de 40 de ani. Ce e garderoba capsulă? O selecție atentă a unor piese vestimentare extrem de versatile care te scutesc de timp și nervi atunci când trebuie să îți alegi o ținută. O capsule wardrobe bine construită te scutește de momentele de tipul Nu am cu ce să mă îmbraaac! Asta deși dulapul geme de haine.
Ghidul pentru o capsule wardrobe veritabilă
Mai exact, atunci când ai o garderobă-capsulă, în dulap rămân doar câteva zeci de piese bine alese care pot fi combinate ușor între ele în funcție de momentul zilei și de ocazie. În mod normal, ar urma să îți reînnoiești garderoba-capsulă o dată la trei luni. Atenție! A reînnoi nu înseamnă a înlocui fiecare piesă cu una noua. De fapt, poate ar fi mai potrivit termenul a reîmprospăta. Ideea e să lucrăm cu ceea ce avem și nu să cheltuim sume serioase pe haine noi, de care avem sau nu nevoie.
Bloggerițele de modă care au adoptat acest termen și l-au aplicat în viața lor spun că sunt foarte fericite de rezultate. Au mai mult timp liber, petrec mai puțin timp în fața dulapului gândindu-se ce să poarte și fac economii serioase la buget, fără să își sacrifice stilul personal.
Cum ne construim garderoba-capsulă perfectă?
Primul pas este curățenia. Scoateți toate hainele pe care le aveți afară din dulap și puneți înapoi doar ceea ce purtați și ceea ce vă place cu adevărat. Nu vă abateți de la regulă! Altfel, o să vă treziți din nou cu rafturi pline de haine puse la conservat. Ideea e să alegeți câte trei sau patru piese pentru fiecare articol vestimentar sau tip de încălțăminte. Puteți începe cu pantofii sau cu piesa pe care o considerați cea mai importantă într-o ținută. De exemplu, alegeți trei perechi de pantofi fără toc, trei cu toc și trei perechi de ghete sau botine. În funcție de ceea ce ați ales, continuați cu trei perechi de pantaloni, trei perechi de blugi, trei tricouri casual, trei cămăși etc.
Ideea e ca aceste piese să poată fi combinate între ele și să îți permită să îți creezi ținute în care să te simți bine timp de aproximativ trei luni. Acesta poate fi cel mai dificul pas, întrucât multe dintre noi renunțăm greu la haine și pantofi.
Pasul al doilea ar fi să stabilești piesele cheie ale garderobei-capsulă. Poți face acest lucru în funcție de sezon sau în funcție de articolele care vă plac cel mai mult. E important ca atunci când achiziționați o pereche de pantofi sau o rochie nouă să o purtați atunci. Dacă le puneți la păstrare, se vor îvechi, demoda și uza, fără să vă fi bucurat de ele.
Pasul al treilea. Stabilește ce mai trebuie să cumperi. Asta dacă mai trebuie să cumperi ceva. Dacă îți lipsește o cămasă albă simplă sau o pereche de pantofi stiletto, poți demara o miscă sesiune de shopping. Același lucru este valabil pentru accesorii. https://www.sosetaria.ro/lenjerie-intima-femei/#mce_temp_url# sau dresurile sunt incluse aici. Nu face rabat de la calitate și cumpără strict ceea ce ai nevoie.
Pasul al patrulea. Nu te abate de la stilul personal. Dacă simți nevoia să adaugi ceva nou, ține cont de stilul tău și de ce tip de haine/pantofi și se potrivesc. Faptul că ai văzut un model sau o acrtiță purtând o anumită rochie la modă, nu înseamnă că acea rochie ți se potrivește și ție. Probabil definirea și întreținerea stilului personal ar trebuie să fie primul pas pentru crearea acestei capsule wardrobe.
În final, pasul al cincilea ar fi să nu uiți de accesorii. Dau valoare unei ținute și pot înviora un look. Și aici trebuie să faci curățenie mai întâi și să donezi gablonțurile sau curelele înflorate pe care nu folosești. La acest capitol intră și dresurile, lenjeria sau șosetele. Și acestea au o importanță majoră în garderoba ta. Asigură-te că ai piese de calitate, care te pun în valoare. De la ciorapii sexy la slipul modelator, toate au rolul de a-ți sublinia feminitatea și de a da valoare ținutei tale.