Ce trebuie sa stii inainte de a alege ciorapii compresivi
Ciorapii compresivi sau ciorapii medicinali, cum mai sunt cunoscuti, sunt utilizati la scara larga de categorii diverse de persoane. Au roluri multiple, principalul fiind stimularea circulatiei sangvine la nivelul membrelor inferioare, ceea ce poate ajuta la prevenirea sau chiar tratarea unor afectiuni venoase.
Prezentul articol are scop informativ, intrucat purtarea ciorapilor compresivi in vederea prevenirii sau tratarii anumitor afectiuni trebuie realizata conform cu indicatiile unui medic specialist. In randurile urmatoare va vom prezenta cateva informatii legate de acesti ciorapi compresivi, pentru ca alegerea lor sa nu reprezinte o provocare sau sa fie efectuata eronat.
Ce sunt ciorapii compresivi?
In urma unor studii desfasurate pe o perioada destul de indelungata, producatorii de ciorapi au reusit sa realizeze produse care exercita o presiune graduala de-a lungul piciorului. Pornind de la glezna, zona in care presiunea este ceva mai accentuata, ciorapii compresivi actioneaza sistematic, presiunea fiind diminuata treptat pe masura ce se ajunge la partea superioara a gambei sau a coapsei, in functie de tipul si modelul ciorapului.
Prin intermediul acestei presiuni exercitate gradual de-a lungul piciorului, ciorapii compresivi reusesc sa stimuleze si sa imbunatateasca circulatia venoasa si limfatica, aducand o contributie in ceea ce priveste prevenirea sau diminuarea efectelor de umflare a picioarelor si a gambelor, a varicelor si chiar a oboselii picioarelor.
La ce ajuta ciorapii compresivi?
Folosirea ciorapilor compresivi poate fi recomandata de medic ca o masura de preventie sau tratament in vederea ameliorarii simptomelor specifice afectiunilor venoase, in diversele lor forme de manifestare: oboseala, durere, disconfort resimtit la nivelul picioarelor sau umflarea acestora.
Prin actiunea de compresie, ciorapii medicinali pot sa ajute in situatii diverse, precum urmatoarele:
- vene varicoase - acele vene care sunt usor vizibile, fiind mai largi si mai dilatate, cu un aspect sinuos si in relief;
- formarea de cheaguri de sange in venele picioarelor;
- flux sangvin afectat ca urmare a complicatiilor aparute dupa formarea cheagurilor de sange;
- terapii de recuperare postchirurgicala etc.
Astfel, cine poate sa poarte ciorapi compresivi? Raspunsul este destul de amplu, intrucat astfel de ciorapi medicinali pot fi recomandati persoanelor care sufera de varice sau ulcere ale piciorului, circulatie venoasa deficitara, oboseala sau umflarea picioarelor. Chiar si atletii poarta uneori ciorapi compresivi, pentru a preveni accidentarile si pentru a-si imbunatati performantele, intrucat prin sustinerea tesuturilor si a venelor, acesti ciorapi ajuta sangele sa se intoarca mai usor la inima.
Ce tipuri de ciorapi compresivi exista si cand pot fi purtati?
Pentru a ajuta intr-adevar, ciorapii compresivi trebuie alesi corespunzator. Acestia trebuie sa fie potriviti atat ca marime, cat si din punct de vedere al nivelului de compresie. Daca ciorapii alesi sunt prea largi, exista posibilitatea ca purtarea lor sa nu aiba absolut niciun efect, iar daca sunt prea stramti, in special in partea superioara a piciorului, ar putea face mai mult rau decat bine.
Tipurile de ciorapi medicinali se diferentiaza in functie de gradul de compresie, lungime, culoare sau model. Unii ciorapi medicinali ajung doar pana la genunchi, in timp ce alte modele ating nivelul coapselor sau sunt chiar de tip pantalon. Unele tipuri acopera in intregime laba piciorului, iar altele lasa degetele descoperite. Din punct de vedere al nivelului de compresie, exista cateva tipuri de ciorapi compresivi:
- Ciorapi care ofera o compresie usoara
Acest tip de ciorapi compresivi ofera o presiune usoara asupra picioarelor, de regula situata pana in 15 mm Hg. Sunt destinati persoanelor care au picioarele obosite, care petrec ore in sir stand in picioare si pot fi recomandati chiar si femeilor insarcinate. Acest tip de ciorapi poate fi achizitionat chiar si fara o prescriptie medicala.
- Ciorapi compresivi clasa I
Ofera o compresie de nivel moderat, cu valori situate intre 15 si 20 mm Hg. Sunt indicati pentru persoanele care calatoresc pentru perioade indelungate, dar si celor care doresc sa previna umflarea si obosirea picioarelor. Isi dovedesc de asemenea utilitatea in cazul persoanelor care sufera de varice medii si umflaturi (edeme) moderate ale picioarelor sau in perioadele postchirurgicale.
- Ciorapi compresivi clasa II si clasa III
Asemenea ciorapi medicinali au un nivel ceva mai ridicat de compresie, intre 20 si 40 mm Hg sau chiar peste aceasta din urma valoare. Nivelul de compresie ridicat ii recomanda celor care au probleme ceva mai serioase cu varicele, care prezinta edeme severe, tromboza acuta venala sau diverse probleme post traumatice.
Sfaturi cu privire la utilizarea ciorapilor compresivi
Cu mentiunea ca doar medicul specialist este in masura sa recomande purtarea ciorapilor compresivi pentru tratarea sau preventia diverselor afectiuni, specificand caracteristicile acestora, de la lungime, marime si pana la nivel de compresie, exista si cateva recomandari cu privire la utilizarea acestor ciorapi. Iata cateva exemple:
- Este recomandat ca imbracarea ciorapilor compresivi sa fie facuta dimineata sau in prima parte a zilei, atunci cand picioarele sunt odihnite si mai putin umflate.
- Masurarea picioarelor in vederea achizitiei unei perechi de ciorapi medicinali trebuie de asemenea facuta in prima parte a zilei si nu seara, cand picioarele sunt mai obosite si umflate dupa o zi intreaga de activitate.
- In functie de nivelul de compresie, ciorapii pot fi mai usor sau mai dificil de imbracat. Pentru a usura imbracarea, respectiv scoaterea acestora, puteti folosi pudra de talc. In cazul in care ati folosit o crema de corp, va trebui sa asteptati pana aceasta se absoarbe in piele, iar abia apoi sa imbracati ciorapii.
- Alegeti ciorapii potriviti ca lungime, intrucat nu este recomandata indoirea sau rularea acestora in partea de sus sau de jos.
- Pentru ca ciorapii compresivi sa isi poata indeplini eficient rolul, trebuie sa va asigurati de faptul ca, odata imbracati, nu formeaza cute si pliuri, ci sunt perfect intinsi pe suprafata piciorului.
- Nu este recomandata purtarea ciorapilor compresivi pe timpul noptii, intrucat eficienta acestora nu este la fel de ridicata atunci cand picioarele sunt in pozitie orizontala.
- Pentru a obtine rezultatele dorite, ciorapii compresivi trebuie purtati in mod regulat sau conform cu recomandarea medicului.
- Periodic, ciorapii compresivi trebuie inlocuiti. De regula, inlocuirea ar trebui facuta la un interval de 4-6 luni, deoarece in timp intervine uzura si proprietatile de sustinere si elasticitate sunt diminuate.
- Este recomandata spalarea ciorapilor dupa utilizare, pentru pastrarea igienei, a formei si a capacitatii lor de compresie. Spalarea poate fi realizata manual, evitand stoarcerea intensa, sau la masina de spalat, la un program dedicat hainelor si tesaturilor delicate.
- Ciorapii compresivi trebuie purtati direct pe piele, pentru rezultate optime, nu peste alti ciorapi, colanti sau alte dresuri.
Cand nu trebuie sa porti ciorapi compresivi?
De regula, medicul specialist este cel mai in masura sa ia o asemenea decizie. In mod obisnuit, purtarea ciorapilor medicinali nu presupune complicatii sau contraindicatii, daca nivelul de compresie este unul usor si daca ciorapii sunt intinsi perfect pe suprafata piciorului.
Exista insa si cazuri in care nu este indicata purtarea ciorapilor compresivi. Acesta este si cazul diverselor afectiuni ale pielii ori cel al infectiilor - acestea pot sa se agraveze in momentul in care zona este acoperita si presata de ciorapii compresivi. De asemenea, acesti ciorapi sunt contraindicati in cazul unor boli precum diformitatea picioarelor, edemul acestora, boala arteriala periferica ocluziva sau neuropatia periferica.
Cum alegi perechea potrivita de ciorapi compresivi?
Desi la alegerea ciorapilor compresivi cu rol de a ameliora simptomele aferente unor afectiuni trebuie facuta urmand recomandarea unui medic, exista si alte criterii de baza in functie de care astfel de ciorapi trebuie sa fie alesi. Acestea se refera la eficienta, confort si marimea potrivita.
Eficienta este dictata in principal de nivelul de compresie pe care il pot oferi, motiv pentru care trebuie din nou respectata recomandarea medicului cu privire la acest aspect. De asemenea, eficienta este data si de rezistenta fibrelor din care sunt realizati ciorapii, dar si de capacitatea de a reduce senzatia de picioare obosite atunci cand sunt purtati.
Confortul pe care il ofera la purtare nu poate fi eliminat din ecuatie. Ciorapii compresivi trebuie purtati in unele cazuri chiar mai mult de 10 ore, ceea ce inseamna ca pe parcursul acestei perioade nu vor trebui sa provoace niciun disconfort. Picioarele trebuie sa poata sa respire corespunzator, iar ciorapii trebuie in acelasi timp sa se muleze perfect pe picior.
Potrivirea din punct de vedere al marimii este de asemenea esentiala la alegerea ciorapilor compresivi. Acum, dupa ce ai aflat aceste detalii pe care le-am oferit cu scop informativ, vei putea face o alegere inspirata atunci cand cauti perechea de ciorapi compresivi care sa se potriveasca perfect nevoilor tale.